פוסטר, אתה מת וסיפורים אחרים
פיליפ ק' דיק
קובץ שני מסיפוריו הקצרים של הסופר האמריקאי האגדי פיליפ ק' דיק (1982-1928), המתפרסם לראשונה בעברית. בדומה לרוב עבודותיו של דיק, גם סיפוריו הקצרים עוסקים באופן אינטנסיבי ומרתק בנושאי הליבה של יצירתו: ממשותה של המציאות הנתפסת; הגבול הדק והלא מובחן לעתים בינה לבין שיגעון; הדינמיקה של פסיכוזות אישיות וקבוצתיות; יכולת עמידתו של היחיד החריג אל מול השלטון או אל מול התפיסות המקובלות בחברה שבה הוא חי; הגדרתה של אנושיות; כוחן של דתות; זרימת זמן ומסע בזמן; המלחמה הקרה; מניפולציות של מידע; עתידים אפשריים להתפתחותו (או להיכחדותו) של המין האנושי, ועוד.
רעיונותיו החדשניים של דיק, כפי שבאו לידי ביטוי בסיפוריו הקצרים הראשונים – רעיונות שהיו מפתיעים ופורצי דרך לזמנם – זכו לאין ספור עיבודים והשתקפויות בספרים וסרטים רבים שפורסמו מאז.
נכללים בקובץ זה הסיפור ששימש בסיס לסרט "נקסט" משנת 2007 בכיכובו של ניקולס קייג' (The Golden Man); סיפורו של ילד בתקופת המלחמה הקרה לאחר שממשלת ארצות הברית החליטה להפריט את הגנת האזרחים במקלטים אטומיים (Foster, You're Dead}; קבוצת ניצולים על כוכב שומם המתלבטים ביחס למצב בריאותם הנפשית (Shell Game); קפיצה מעוררת חלחלה לעתיד מלחמתי מסויט של משפחה בארוחת בוקר שגרתית (Breakfast at Twilight); עולם ללא ממשלות שבו "ליגת האנרכיסטים" עומדת על המשמר למניעת הקמתן של ממשלות חדשות (The Last of the Masters); התמודדותו המבועתת של בעל חנות טלוויזיות עם חזיונות של פלישת חייזרים דמויי חרקים הלובשים צורת אדם (The Hanging Stranger); המאבק לעצמאות מארץ במקביל למאבק פנימי המתחולל בקרב קבוצת מתיישבים בעלי מוטציות של כוחות על-נפשיים (A World of Talent); עתיד חלופי בכדור הארץ שבו מתקיימת חברה רב-מעמדית נוקשה, אשר בה מעמד שולט בחסות פילוסופיה מיסטית ומעמדות נמוכים המטפלים בטכנולוגיה (The Turning Wheel); סיפור המשתעשע במושג האנושיות (Human Is); משלחת מחקר המגיעה לכוכב בתולי ולא מוכר שבו מצויים יצורים דמויי חתולים ובחורה יפה ומסתורית (Strange Eden); ותיאור מצמרר של אופן גידול וחינוך ילדי העתיד בכדור הארץ (Progeny).
לפרק חינם ולרכישה:
קראתי את קובץ הסיפורים הראשון של פיליפ ק. דיק ... ("האדם שמחוץ למשוואה") ואהבתי. הסיפורים בקובץ הראשון היו מצויינים ברובם, אך הסיפורים כאן משובחים אף יותר! לרוב בספר סיפורים אין אחידות ברמת הסיפורים. להבדיל, פה כל הסיפורים היו מוצלחים אחד אחד ואהבתי את כולם! מזמן לא קרה לי שאהבתי את כל הסיפורים בספר כמו בקובץ זה. חלק מהסיפורים סוריאליסטים במידה זו או אחרת, אך חלקים מציאותיים להחריד ... והכתיבה במיטב המסורת של פיליפ ק. דיק. הסיפורים מהודקים, בעלי סוף סגור ומפתיע, מלוטשים, מעוררי מחשבה ... כל סיפור עומד בפני עצמו ובדיוק באורך המתאים. התרגום מוקפד, קולח ומוצלח אף הוא."
אתר "נוריתה"
"יש פה מישהו שלא מכיר את פק"ד? הוא אגדה אורבנית של עולם המדע הבדיוני. הילד האזוטרי המעניין. בימי חייו הוא לא קיבל הכרה ממסדית וסבל מבעיות כספיות. לאחר מותו גילתה הוליווד את מוחו המטורף (תרתי משמע, האיש היה קצת מטורף באמת) והחלה ליצור בלוקבאסטר אחר בלוקבאסטר בהתבסס על ספריו וסיפוריו. בלייד ראנר, דו"ח מיוחד או זכרון גורלי אם לנקוב בכמה שמות ... בשורה התחתונה זה ספר מצוין לכל חובב מד"ב שרוצה להכיר את אחד מגדולי מספרי הסיפורים הקצרים אי פעם."
ניימן 3.0
לפני מספר חודשים שחררה ההוצאה האלקטרונית העברית החדשה טרה את "האדם שמחוץ למשוואה וסיפורים אחרים" – קובץ סיפורים מוקדמים של פיליפ ק. דיק – וזכתה למחמאות רבות, גם במדור הזה, על התעוזה המו"לית ועל הבחירה המצוינת בדיק עבור הכותר הראשון. קצת אחר כך יצא לאור "פוסטר, אתה מת וסיפורים אחרים", קובץ נוסף של סיפורי דיק, שזכה לתשומת לב תקשורתית פחותה – אולי כי כתבות מזן "הסופר הכי טוב שאתם לא מכירים" כבר נשרפו על הספר הראשון. אבל "פוסטר, אתה מת וסיפורים אחרים" הוא קובץ טוב ומגוון יותר. הסיפורים בו, כמו בזה שקדם לו, שייכים לתקופה המוקדמת של דיק, אבל כמה מהם נכתבו מעט מאוחר יותר וכבר נוגעים בתחכום ובחתרנות בתימות שיעסיקו את דיק לכל אורך הקריירה הספרותית שלו – שגעון, אובדן תחושת המציאות ומהות האנושיות. הטובים שבהם כבר נושקים לגאונות בפראות הדמיון שלהם...חשוב לחזור ולהגיד: הוצאת טרה עושה כאן עבודת קודש. ספר סיפורים אחד של דיק הוא הישג בפני עצמו, אבל שניים הם כבר מפעל."
סיכום שנה בוואלה תרבות