top of page
האדם שמחוץ למשוואה וסיפורים אחרים, פיליפ ק  דיק

האדם שמחוץ למשוואה וסיפורים אחרים  

פיליפ ק' דיק

קובץ ראשון בעברית מסיפוריו הקצרים של הסופר האמריקאי האגדי פיליפ ק' דיק (1982-1928). בדומה לרוב עבודותיו של דיק, גם סיפוריו הקצרים עוסקים באופן אינטנסיבי ומרתק בנושאי הליבה של יצירתו: ממשותה של המציאות הנתפסת; הגבול הדק והלא מובחן לעתים בינה לבין שיגעון; הדינמיקה של פסיכוזות אישיות וקבוצתיות; יכולת עמידתו של היחיד החריג אל מול השלטון או אל מול התפיסות המקובלות בחברה שבה הוא חי; הגדרתה של אנושיות; כוחן של דתות; זרימת זמן ומסע בזמן; המלחמה הקרה; מניפולציות של מידע; עתידים אפשריים להתפתחותו (או להיכחדותו) של המין האנושי, ועוד.

 

רעיונותיו החדשניים של דיק, כפי שבאו לידי ביטוי בסיפוריו הקצרים הראשונים – רעיונות שהיו מפתיעים ופורצי דרך לזמנם – זכו לאין ספור עיבודים והשתקפויות בספרים וסרטים רבים שפורסמו מאז.

 

נכללים בקובץ זה הסיפור הראשון שפרסם דיק (Beyond Lies The Wub); הסיפורים ששימשו בסיס לסרט "נגד כל הסיכויים" משנת 2011 בכיכובו של מאט דיימון (Adjustment Team) ולסרט "סקרימרס" משנת 1995 (Second Variety); סיפורם של חיילים בתחנת חלל הטוענים שהפכו לצמחים (Piper In The Woods); החיים בערים תת-קרקעיות בארצות הברית בעידן שלאחר מלחמה גרעינית והמשך המלחמה על פני הקרקע על ידי מכונות מלחמה (The Defenders); ספינת חלל המונעת על ידי מוח אנושי (Mr. Spaceship); אסיר הנשלח אחורה בזמן להרוג את מקימה של תנועה דתית משפיעה (The Skull); ואדם בעל יכולת טכנית מעולה, שעקב טעות מועבר לעתיד שבו מתנהלת מלחמה בין-כוכבית ומשפיע באופן בלתי צפוי על מחשבי הממשלה (The Variable Man).

לפרק חינם ולרכישה:

"מבחינה ספרותית, דיק כותב בהיר, צלול, ולא מלעיט את הקורא במפרטים טכניים כדי להרשים - נגע מוכר בקרב סופרי מדע בדיוני אחרים. אצל דיק תפישת המציאות העתידנית תמיד בהירה וברורה, ומבחינה מבנית, ניתן לציין שיש אפילו מעט מן השמרנות בסיפוריו הראשוניים. כאמור, הסיפורים האלו הם צעדיו הראשונים, וכך גם צריך לראות אותם: כמו כן שיגור. אחר כך, כמו ניל ארמסטרונג אפל של הספרות, הוא פסע על הירח, ואולי לא חזר משם לעולם. הסיפורים מרתקים אינטלקטואלית, אם כי לא בהכרח כולם עומדים במבחן הזמן. הם מספקים כמה מהתשתיות הרעיוניות הרחבות שיתפתחו לאחר מכן בכתביו של דיק ובחייו בכלל, ומאירים עוד פינה בקורפוס המופלא של הגאון המסויט והחד-פעמי הזה."

 

עמיחי שלו ב-Ynet תרבות

"ופה מגיעה מילה טובה במיוחד להוצאה האלקטרונית טרה, ש"האדם שמחוץ למשוואה וסיפורים אחרים" הוא למעשה הפרסום הראשון שלה. הוצאות אלקטרוניות הן עסק בוסרי בפני עצמו, והתעשייה עדיין מגששת אחר סוג התכנים שמתאימים להן בשלב האבולוציוני הנוכחי. טרה, מהבחינה הזאת, פתחה באופן מושלם, עם קובץ שחשיבות התרגום שלו לעברית אינה מוטלת בספק, אך בו בזמן לא בטוח שהיה עומד במבחן המסחרי הגלדיאטורי של מכירה בחנויות הספרים. גם התרגום המשובח של חגי אברבוך – תופעה נדירה במיוחד בעולם המד"ב – עומד לזכותם, ובכלל, מי מתאים יותר להשיק הוצאה אלקטרונית חדשה מאשר אחד הנביאים הגדולים של עידן המכונות החושבות?"

עופר סקר בוואלה תרבות

"האדם שמחוץ למשוואה" הוא עניין אחר לגמרי. מדובר בהפקה מקצועית וטובה של יצירה קלאסית, עם תרגום מקצועי, הגהה טובה והקפדה על הפרטים הקטנים.

... אוסף הסיפורים הזה מרכז כמה מהסיפורים הקצרים הקלאסיים של דיק, שנכתבו בין 1952 ל-1954. הסיפורים משקפים היטב את סגנונו של הסופר המנוח ואת תחומי העניין שלו. כולם מציעים עיוות כלשהו של תפיסת המציאות או של המציאות עצמה, החל בחיילים שחושבים שהם צמחים, דרך לולאות זמן משונות והתחזויות הרות גורל וכלה בעיוותי מציאות מוחלטים."

 

 

 

 

 

 

 

 

רמי שלהבת באתר "בלי פאניקה"

bottom of page